Måltid och bransch Nivå 2
Hotell, livsmedel, restaurang och turism
Distans, 100 poäng
Ämnet måltid och bransch ger en grund för fortsatt lärande inom restaurang-, bageri- och livsmedelsbranschens områden. I ämnet ingår branschens olika hantverk samt service och livsmedelshygien. Ämnet ger även kunskaper om branschens verksamheter och villkor.
Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Branschens verksamheter. Drift, organisation, planering, anställningsvillkor och ekonomi.
- Planering av måltider som helhetsupplevelser.
- Alkoholens effekter och konsekvenser samt regler för ansvarsfull alkoholservering.
- Hantverksmetoder med vanliga tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
- Grundsmaker och sensorisk metod.
- Planering och organisation av simultana moment inom olika yrkesområden. Samarbete.
- Hantering av material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
- Att samverka med andra i olika servicesituationer på ett ansvarsfullt sätt. Den egna rollen i olika servicesituationer.
- Presentation av produkter och tjänster på ett serviceinriktat sätt.
- Hantering av livsmedel och råvaror efter recept och instruktioner på ett hygieniskt sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Hygienrutiner och egenkontroll, däribland HACCP (hazard analysis and critical control points).
Ämnes-/kursplan
MALT2000X (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
ARE-MALT2000X
Skolform
Gymnasial utbildning
Antal Kursstarter: 3