Internationell ekonomi Nivå 1
Ekonomi & Juridik
Distans, 100 poäng
Internationell ekonomi är ett samhällsvetenskapligt ämne med fokus på internationella handelsrelationer och ekonomisk integration. Studier i internationell ekonomi ger verktyg för att orientera sig i och förstå en komplex omvärld där politiska, sociala, kulturella och ekonomiska band sammanlänkar människor och stater. Ämnet är även ett tydligt aktualitetsämne där historiska perspektiv används för att förstå samhällsförändringar och aktuella skeenden.
Undervisningen i ämnet internationell ekonomi på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Internationella handelsrelationer och ekonomisk integration samt deras aktörer. Den internationella ekonomins och handelns utveckling med fokus på utvecklingen under 1900-talet och 2000-talet samt den internationella ekonomins betydelse för samhällens utveckling och välstånd. Den ekonomiska integrationsprocessen inom EU samt EU:s regelverk rörande den inre marknaden och de fyra friheterna.
- Drivkrafter till och konsekvenser av internationell handel med varor och tjänster, däribland den internationella handelns påverkan på individer, grupper och samhällen.
- Drivkrafter bakom och effekter av olika handels- och valutapolitiska ingrepp i internationella handelsrelationer.
- Internationella frihandelsavtal och internationella handelsorganisationer.
- Finansiella marknader i den internationella ekonomin.
- Flödet av varor, tjänster, personer, innovationer, idéer och investeringar över landgränser. Globala värdekedjor, specialisering och utspridd produktion. Digitaliseringens påverkan på internationell handel och ekonomi.
- Relationen mellan produktionskostnader i olika delar av världen, företagens lokalisering och internationella handel. Hur den internationella handeln och specialiseringen kan bidra till att produktionen flyttas till länder med låga löner och svag lagstiftning avseende arbetsvillkor och mänskliga rättigheter.
- Faktorer som främjar hållbar utveckling och en hållbar global resursfördelning. Internationella målsättningar och överenskommelser inom området hållbar utveckling, däribland FN:s hållbarhetsmål.
- Handelspolitikens relation till säkerhetspolitik och staters utrikespolitiska agerande. Hur sårbarheter, försörjning och cybersäkerhet är sammanflätade med handelspolitiken.
- Hur den internationella handeln påverkar och påverkas av teknologisk och samhällelig utveckling. Exempel på pågående samhällsförändringar och aktuella skeenden i världen som påverkar internationell ekonomi.
- Begrepp och teorier som behövs för att förstå och analysera internationell ekonomi. Analys av orsaker till och konsekvenser av förändringar inom den internationella ekonomin. Reflektion över möjligheter och utmaningar för klimat och miljö samt för global rättvisa, jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati.
- Källkritisk granskning, tolkning och värdering av information från olika källor.
Ämnes-/kursplan
INTE1000X (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
ARE-INTE1000X
Skolform
Gymnasial utbildning
Antal Kursstarter: 3