Kost och hälsa Nivå 1
Naturkunskap
Distans, 100 poäng
Ämnet kost och hälsa utgår från sambanden mellan hälsa, välbefinnande, kost- och levnadsvanor samt livsvillkor. Ämnet behandlar hälsa och olika former av hälsofrämjande arbete och ger verktyg för att orientera sig i och förstå hur olika hälsofaktorer kan stärka eller bibehålla människors fysiska, psykiska och sociala hälsa.
Undervisningen i ämnet kost och hälsa på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Samband mellan hälsa och livsvillkor.
- Hur kost- och levnadsvanor kan främja hälsa och välbefinnande.
- Hur olika hälsofaktorer kan påverka fysisk, psykisk och social hälsa, däribland kost, fysisk aktivitet, rökning, alkoholvanor, vila och återhämtning.
- Centrala begrepp, metoder och aktiviteter inom området kost och hälsa, däribland det salutogena förhållningssättet.
- Näringsrekommendationer.
- Kostråd för olika målgrupper.
- Hälsosamma och miljömässigt hållbara matvanor.
- Näringsberäkningar. Hur måltider kan skapas utifrån näringsrekommendationer och näringsberäkningar.
- Specialkost. Hur måltider kan anpassas vid vanliga matallergier, annan medicinsk överkänslighet eller annan sjukdom.
- Olika sätt att anpassa måltider eller erbjuda alternativ kost, till exempel med hänsyn till funktionsnedsättning eller religion.
- Lagar och andra bestämmelser samt riktlinjer inom området, däribland Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i vård, skola och omsorg.
- Hur vägledning om hälsofrämjande kost- och levnadsvanor kan kommuniceras på ett yrkesetiskt sätt.
- Reflektion över kost, hälsa och livsstil utifrån ett etiskt och normkritiskt förhållningssätt.
- Hur normer om kost-, hälso- och livsstilsfrågor kan skapas och påverka såväl det egna som andras förhållningssätt.
Ämnes-/kursplan
KOSO1000X (Länk till extern sida.)
Anmälningskod
ARE-KOSO1000X
Skolform
Gymnasial utbildning
Antal Kursstarter: 6